FKFK » Net » Nincs szükség papírra a .hu domainek regisztrálásához
Nincs szükség papírra a .hu domainek regisztrálásához

Nincs szükség papírra a .hu domainek regisztrálásához

2 008 Megtekintés

Az elmúlt években jelentősen megnehezítette a .hu domainek regisztrációját, hogy az igénylőnek papíron kellett jeleznie igényét. Az Internet Szolgáltatók Tanácsa azonban ragaszkodott a bevett módszerhez, egészen 2015. január 12-ig. Attól a naptól kezdve végre tisztán elektronikus úton is el tudjuk intézni, hogy portálunk .hu kiterjesztést kapjon.

Az ISZT a múltban több okot is felsorolt, ami miatt a „papíros ügyintézést” védte. Véleményük szerint a nyomtatott igénylőlap kitöltése során a majdani tulajdonos jobban figyel arra, hogy adatait helyesen adja meg, hiszen amíg átfutja, több időt szán az ellenőrzésre, mintha ezt online tenné. Emellett az esetleges visszaéléseket is könnyebb megelőzni, ha egy aláírt papír áll a rendelkezésükre.

Azonban a tanácsnak is muszáj volt belátnia: haladniuk kell a korral, meg kell felelniük a megváltozott igényeknek. Az új igénylési folyamatban a papír alapú nyilatkozat problémáját is egyszerűen megoldották: miután az interneten megadjuk az szükséges adatokat, a szolgáltató részéről elfogadásra kerülnek. Az igénylőnek ezek után az ISZT belső szerveréről megérkező nyilatkozatot el kell fogadnia, ezzel elismeri, hogy a beküldött adatok (legyen szó akár egy cégről, vagy magánszemélyről) a valóságnak megfelelnek. Mielőtt megnyomhatnánk az OK gombot, egy capcha kódot kell beírnunk, ezzel ellenőrzik, hogy valós személy, és nem program regisztrálja az adott .hu domaint.

A szervnek továbbra is két napja áll rendelkezésre, hogy elbírálja a kérelmet. A lehetőség növeli a biztonsági kockázatot, azonban Magyarországon eddig is elenyésző számban fordultak elő ilyen esetek. Némi védelmet ad az ISZT-nek az a lehetőség, hogy a regisztrátornak kötelező logolnia az igénylő IP címét. Sajnos azonban, ezt az információt csak egy évig őrizheti meg.

Szólj hozzá