FKFK » Net » Adatforgalom-csökkentő alkalmazás az asztali Chrome-ban is
Adatforgalom-csökkentő alkalmazás az asztali Chrome-ban is

Adatforgalom-csökkentő alkalmazás az asztali Chrome-ban is

2 417 Megtekintés

Nem csapott különösebb felhajtást a Google, amikor pár nappal ezelőtt piacra dobta a legújabb és egyben nagyon hasznos kiegészítő alkalmazását a Chrome asztali változatához is. Ez az app nem más, mint az adatforgalom csökkentésére szolgáló funkció.

A Venture Beat internetes magazin szerint az egyelőre béta verziós Data Saver alkalmazás a tabletekhez és mobilokhoz már régóta letölthető a felhasználók számára. Elsődleges funkciója az, hogy csökkentse a szükséges sávszélességet a felhasználói oldalról. Ezt a Google saját tömörítési eljárásával teszi lehetővé az applikáció, lényegében a megtekinteni kívánt oldalakhoz a cég szerverein keresztül férhetünk hozzá. Ennek köszönhetően felgyorsul az oldalak betöltése, és mivel ellenőrzésre kerül a forrásoldalak megbízhatósága, még egy plusz biztonsági funkciót is kapunk.

Ha alkalmazni szeretnénk a Data Saver-t, akkor a Chrome 41-es, vagy egy még újabb változatára lesz szükségünk. Utána már a kiegészítés alapértelmezetten aktiválva lesz. Természetesen, ha kívánjuk, a menüben kikapcsolhatjuk ezt a funkciót is.

A Data Saver az androidos verizóban már a 26-os verziószámtól kezdődően aktív volt, ez alatt futott a tesztüzem-mód. Majdnem egy éves javítás után, 2014 januárjában, a 32-es verzióban már a végleges alkalmazást használhatták a mobilosok és a tabletesek. A cég akkor komoly sikerként könyvelte el, hogy közel felére csökkentette a böngészős adatforgalmat a használók eszközein. Az elterjedését akadályozat, hogy a Google alapértelmezésben kikapcsolva hagyta ezt a funkciót, valószínűleg jogi aggályok miatt.

Szólj hozzá