FKFK » Energia » Mobilmánia: napelemes kijelző
Mobilmánia: napelemes kijelző

Mobilmánia: napelemes kijelző

2 170 Megtekintés

Van élet a mobiltelefonon is túl. Igaz, napjainkban olyan szinten rá tudunk csavarodni hordozható telefonkészülékeinkre, hogy az már félelmetes. Az “okostelefonok” elterjedésével szinte minden percben látni az utcán mobiljának kijelzőjébe belefeledkező embereket, ahogy az internet bűvkörébe vonódva élik online életüket. Persze nehéz is kivonódni a folyamatos elérhetőség néha már nyomasztó terhe alól, hiszen a felpörgött világban elég problémás mobil nélkül érvényesülni. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy sok mindenhez kell is a mobiltelefon, például liftes házakban egyre elterjedtebb, hogy a felvonó használatának korlátozása miatt csak mobilkészülékről hívható a lift, akkor egyértelmű, hogy lassan már nem is lesz olyan ember, akinek nincs hordozható készüléke.

A mobiltelefon tényleg praktikus és nagyszerű találmány, ha okosan használjuk. Talán az egyetlen gond vele, főleg, ha előfizetéses, hogy nem árt időnként töltőre tenni, hogy ne merüljön le teljesen. A mai nagyarányú használat mellett még a jó teljesítménnyel bíró akkumulátorok is gyors ütemben lemeríthetők. Murphy törvénye szerint pedig biztos, hogy pont akkor merül le majd készülékünk, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá, és lehet, hogy hiába vagyunk áramforrás közelében, éppen a töltőnk nincs velünk, de akár fordítva is előfordulhat ez a helyzet. Például kirándulás, nyaralás, horgászat során könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy mobilunk lemerül, és esélyünk sincs arra, hogy valahol elektromos energiát csiholjunk a feltöltéséhez.

Persze a technika vívmányain dolgozók az ilyen helyzetekre is gondolnak, hiszen a hordozható töltők nem az elmúlt néhány évben pottyantak ki egy zseni fejéből. A fejlődésnek köszönhetően azonban ma már olyan napelemes rendszerrel működő mobil töltő is elérhető a piacon, amely nagy hatásfokkal képes hasznosítani a nap energiáját. Ezek a napelemes töltők nemcsak a lemerült telefonkészülék esetén lehetnek életmentők, hanem akár egy táblagép pár órás használatát is lehetővé teszik.

A napelemes töltőknél is nagyobb áldás lesz majd mobilosok számára a jövőre piacra kerülő napelemes kijelző. Az új fejlesztésnek köszönhetően egy olyan átlátszó panel kerül majd a telefonok, e-book-ok, “okosórák” kijelzőjére, mely a napenergiával folyamatos töltést ad, ha fény éri a Wysips névre keresztelt réteget. Az “okostelefonok” esetén ezzel a technológiával 15%-os arányú akkukapacitás növelés várható majd, míg a kisebb energiaigényű készülékeknél a teljes napenergián való működés prognosztizálható.

 

 

 

Szólj hozzá