FKFK » Egészség » A legegészségesebb ételek
A legegészségesebb ételek

A legegészségesebb ételek

2 172 Megtekintés

Az vagy, amit megeszel – szól a mondás, melyet az egészséges táplálkozás hívei különösen magukénak érezhetnek. Az 50 legegészségesebb és 50 legegészségtelenebb ételről 2012-ben könyv jelent meg Sven-David Müller német táplálkozás-tudományi szakember tollából, melyből most néhány jótékony ételt mutatunk be.

Az ananász C- és e-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású, illetve hangulatfokozó.
A sárgabarack gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszerre is jó hatással van.A sörélesztő több mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.

A brokkoli kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.A hajdina káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.A tojást a könyv szerzője ideális fehérjeforrásnak nevezi, illetve a benne levő lecitint koleszterincsökkentő hatása miatt tartja egészségesnek.

A káposzta a tejet nélkülözni kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.Az áfonya rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. A köles számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is.

Szólj hozzá