FKFK » Utazás » Híres magyar emberek a végtisztesség után
Híres magyar emberek a végtisztesség után

Híres magyar emberek a végtisztesség után

565 Megtekintés

Napjainkban legtöbbször az internetről értesülünk arról, ha egy híres ember távozik, és ilyenkor gyakran megdöbbenten állunk a tények előtt. Különösen igaz ez, ha olyan személyekről van szó, akiknek munkásságát akár évtizedek óta követjük és szeretjük. Ez saját mulandóságunkra és időnk végességére is felhívja a figyelmet. Gyakran a sajtó kizárásával zajlik a végső búcsú, ám a sírkövek arról tanúskodnak, hogy mindannyian ugyanúgy végezzük. Hazánkban több helyen megtalálhatóak olyan híres síremlékek, amelyek neves személyeknek igyekeznek méltó nyughelyet biztosítani.

 

Ahogy ez a blog összefoglalja, nem csupán a fővárosi Farkasréti temetőben találhatóak meg híres emberek sírjai, hanem vidéken, sokszor turisztikailag frekventált területeken is. A Farkasréti temetőt 1894-ben nyitották meg, s máig Magyarország egyik legismertebb sírkertje. Többek között itt nyugszik Antal Imre, a híres énekesnő, Cserháti Zsuzsa, de Zelk Zoltán, Hofi Géza, Bacsó Péter vagy például Ottlik Géza sírjánál is itt időzhetnek szeretteik.

 

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert, vagy ahogyan többen ismerik, a Kerepesi temető nem kisebb személyiségeknek biztosít nyughelyet, mint Batthyány Lajos gróf, vagy Deák Ferenc. Mauzóleumaikon túl itt található meg Arany János, Kossuth Lajos, Karinthy Frigyes, Ady Endre, József Attila és Jókai Mór síremléke is. A temető hírességei miatt egyfajta turisztikai célpontnak is számít, ami a neveket látva nem csoda. Néha meglepően hatalmas és látványos mauzóleumok dicsőítik a személyeket, de a hagyományos sírok között is szép számmal megtalálhatóak olyanok, akik valamilyen oknál fogva ismertek és fontosak nemzetünk számára.

 

A temetők turisztikai célpontként egyébként nem csak hazánkban, de külföldön is keresettek. Így Párizs legnagyobb temetőjének, a Pére-Lachaise névre hallgatónak sírjai között megtalálhatjuk Oscar Wilde, Moliére,  Jim Morrison, vagy La Fountaine végső nyughelyét is. Hasonlóképp ismert a New Orleans-ban megtalálható Lafayette Cemetery, amely egyébként már több filmből is visszaköszönt különleges síremlékeivel és kriptáival.

 

S ha nem is elsősorban látványosságként tekintünk a temetőkre, mégis tény, hogy világszerte több olyan sírkert is megtalálható, amelyek egyedi hangulatukkal, csodálatos síremlékeivel, és persze az ott nyugvó hírességekkel gyakran vonzzák a turistákat.

Szólj hozzá