FKFK » Net » Hogyan növeli a VPS a weboldalak sebességét?
Hogyan növeli a VPS a weboldalak sebességét?

Hogyan növeli a VPS a weboldalak sebességét?

396 Megtekintés

A webhelyek betöltődési sebessége már évek óta az egyik leginkább kritikus pont. Minél több cég versenyez az adott gazdasági szektorban egymással, annál fontosabbá válik, hogy milyen gyorsan tölt be a webáruház, információs weblap vagy éppen az email szolgáltató oldala.

Miért fontos a szerver sebessége?

A látogatók minőséget, használhatóságot követelnek meg látvány és tartalom terén, mindezt úgy, hogy pár másodpercet hajlandók csak várni. Azonban a meglévő, klasszikus osztott tárhelyen a lehetőségek akkor is korlátozottak, ha a szolgáltató időről időre frissíti a szerver infrastruktúrát.

Mit lehet akkor tenni, ha egész egyszerűen már kevés az osztott hoszting sebessége, de egy saját fizikai szerver beüzemelése túlmutat a költségvetési kereteken?

A probléma a Virtuális Magánszerver, azaz a Virtual Private Server segítségével megoldható. Több lehetőség is adott, hogy kiszervezze ezt a feladatot egy olyan minőségi szervezetnek, mint a Doclernet, amely VPS szolgáltatástól és az online biztonsági mentéstől kezdve mindent kínál az ügyfelei számára.

Lássuk most, hogyan is segít a VPS a weboldalak gyorsításában!

A VPS és a böngésző gyorsítótára

A böngészők alapértelmezetten eltárolják a korábban betöltött oldalakat a jövőbeli újralátogatás esetére, ami azt jelenti, hogy ha legalább egy alkalommal meglátogat valaki egy webhelyet, akkor a böngésző automatikusan letölti a weboldal egy részét és a felhasználó gépén tárolja.

A titok nyitja az, hogy nem mindent tárol a böngésző, és minden, amit újra be kell tölteni, időt vesz el. A VPS abban segít, hogy szerver oldalról gyorsabban szolgálja ki azt, aki újra az oldalra látogat, érezhetően gyorsítva ezzel az oldal betöltési sebességét.

A VPS és a nagyobb, interaktív tartalmak futtatása

A virtuális magánszerver ereje és sebessége az interakciók terén mutatkozik meg leginkább. Ekkor nem is annyira a forgalmazott adatmennyiség számít, hanem a látogató adta parancsok futtatási sebessége.

Ilyen például egy letölthető tartalmakkal teli menüpont megnyitása, egy szerveren futó játék, egy chatkliens, vagy akár az online vásárlás, fizetés is. A VPS a csúcsra járatja az utasítások végrehajtásának gyorsaságát, jelentősen növelve az ügyfél elégedettséget.

A képoptimalizálás fontossága

Minden professzionális weboldal esetében elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű fotókat töltsön be a látogatók esztétikai igényeinek kielégítésére. Mégis kompromisszumra van szükség.

Gondoljunk csak bele, hogy egy lassabb mobilhálózaton egy 50 KB-os kép még betöltődik, de egy 500 KB-os letöltését már valószínűleg elutasítja a látogató eszköze. Ezért fontos egyrészt tömörítéssel optimalizálni a képeket, másrészt a gyengébb sávszélesség esetén kisebb méretű képekkel kiszolgálni a látogatókat. Így az üres kép helyek eltűnnek és az ügyfél elégedettség növekszik.

Szólj hozzá