FKFK » Műszaki » Mire figyeljünk oda kártyanyomtató vásárlásánál?
Mire figyeljünk oda kártyanyomtató vásárlásánál?

Mire figyeljünk oda kártyanyomtató vásárlásánál?

926 Megtekintés

A kártyanyomtatóknak számos felhasználási módja lehet egy cégnél. Azonban mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő készüléket érdemes néhány dolgot végiggondolnunk. Ilyenkor inkább gondolkozzunk hosszú távra és vegyük figyelembe, hogy milyen projektekre használhatjuk majd a nyomtatót a jövőben.

Mekkora nagyságrendben nyomtatnánk kártyákat?

Ezt a számot érdemes évi felhasználásban meghatározni. Ha évi 1000 darabnál kevesebbet fogunk nyomtatni, az még kis felhasználásnak számít és valószínűleg egy kisebb teljesítményű kártyanyomtatóval is beérhetjük. 1000 és 5000 darab között érdemesebb egy komolyabb gépbe beruházni, hiszen ez már közepes felhasználásnak minősül. 5000 darab felett pedig mindenképpen a nagy volumenre tervezett gépeket kezdjük el böngészni, hiszen hosszútávon csak ezek fogják bírni az ekkora terhelést.

Milyen megjelenést szeretnénk a kártyáinknak?

Végig kell gondolnunk, hogy egy oldalas vagy két oldalas kártyákat szeretnénk készíteni. A két oldalas nyomtatók automatikusan megfordítják a kártyákat, ami nagyobb volumenű nyomtatásnál elengedhetetlen. Ha egyelőre egy oldalasban nyomtatnánk, de később lehetséges, hogy áttérnénk két oldalas nyomtatásra, akkor érdemes lehet egy bővíthető kártyanyomtatót keresnünk, amit később egy kétoldalas nyomtató modullal toldhatunk meg.

Fontos szempont, hogy színesben szeretnénk e nyomtatni. Az egyszínű nyomtatás sokkal költséghatékonyabb, viszont kevésbé látványos végeredményt kapunk. Emellett a színes kártyanyomtatókat sokkal rugalmasabban használhatjuk fel, akár egyszínű kártyák nyomtatására is.

A nyomtatás módja sem elhanyagolható. A legtöbb kártyanyomtató szublimációs módszerrel működik, ami sok esetben kielégítő minőséget hoz, elfogadható áron. Ám ha hibátlan minőségű kártyákat szeretnénk nyomtatni, akkor a re-transfer nyomtatókat érdemes választanunk.

Ha tartósabb, hosszabb élettartamú kártyákat szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes olyan készüléket választanunk, ami a kész kártyákat laminált bevonattal látja el.

Milyen biztonsági célja van a kártyáinknak?

Ha csak egyszerű azonosításra használjuk majd őket, mint például egy igazolványt, akkor a legegyszerűbb nyomtatók is megfelelőek lehetnek. Azonban ha ennél nagyobb biztonságra és jobb funkcionalitásra van szükségünk, akkor mindenképpen olyan kártyanyomtatót keressünk, ami a mágnescsíkos kódolást is támogatja vagy akár a fejlettebb smart kártyákkal is tud dolgozni.

Kompatibilisek-e a jelenlegi rendszerünkkel?

Könnyen átsiklunk felette, de mindenképpen járjunk utána vásárlás előtt, hogy a készülékek csatlakozása és a nyomtatott kártyák felhasználhatósága összhangban van-e a már meglévő rendszerünkkel.

 

Szólj hozzá