FKFK » Autó » Mit történik, ha sikerült félretankolni az autót?
Mit történik, ha sikerült félretankolni az autót?

Mit történik, ha sikerült félretankolni az autót?

5 819 Megtekintés

Persze a legkönnyebb azt mondani, hogy ezzel felesleges foglalkozni, mert ilyen csak a mesében van, hiszen mindenkinek tudni kell, milyen üzemanyaggal működik gépjárműve. Talán még a szőke nős viccek kerülhetnek sokaknál terítékre a félretankolás kapcsán, mert egyébként ki lenne már olyan buta, hogy dízel helyett benzint, vagy benzin helyett dízelt tankoljon. Pedig a kétkedők, a kérdésre fellengzősen legyintők is elhihetik, hogy bizony évente több ezren is képesek a félretankolás csodájára.

A félretankolás oka nem a tudás hiánya az autósok részéről, hanem inkább a figyelmetlenség, amely fáradtságból, kapkodásból ered. Vannak, akik naponta több autót is használnak. Na, nem azért, mert olyan jól megy nekik, hanem a munkájukból kifolyólag. A több autó akár többféle üzemanyagot is jelenthet, és elég egy kis “agyi áramszünet” a sűrű teendők közepette, és máris megtörténhet a baj. Emellett a sok reklám, amivel egy benzinkúton szembesül az ember, szintén megzavarhatják, így például a tankolópisztolyon levő, az üzemanyagfajtát háttérbe szorító reklámmatrica. Sőt, ma már multi-adagoló oszlopok vannak, nincs elkülönítve a dízel és a benzin üzemanyag.

A lehetőség tehát fennáll, hogy egyszer félrenyúljunk, és autónk tankját, nem éppen olcsón rossz üzemanyaggal töltsük meg. Ha csak addig jutunk el, hogy a benzin helyett dízellel tankoljuk meg gépkocsinkat, és a töltőpisztoly visszaakasztásakor, vagy még a tankba való töltéskor ráeszmélünk, hogy bakiztunk, akkor még nagy bajban nem vagyunk. Az autóban a műszaki gond akkor keletkezik, amikor a motort beindítjuk, és bekerül a rendszerbe a dízel. Persze a benzines autó azért benzines, mert gázolajtól haladni nem tud, ugyanis nincs, ami begyulladjon a gyújtószikrától, vagyis korán észrevesszük, ha sikerült félretankolni. Jó esetben a befecskendező rendszerben nem keletkezik kár, és megússzuk egy tankleszivattyúzással. Azért ehhez tegyük hozzá, hogy ennek veszélye, mármint a benzin helyett dízel tankolás csak a régebbi típusú autóknál áll fent, hiszen a dízel üzemanyag csöve nagyobb átmérőjű, mint a benziné, így a benzines autóba elég nehéz beleszuszakolni. Persze “rafkós” autós mindig van, aki ezt is megoldja valahogy.

Ellenben a dízelautók benzinnel való megtankolása már költségesebb veszélyeket rejt magában. Persze a kár lehetősége itt is csak akkor áll fenn, ha a motort már beindítottuk, mert akkor a direkt befecskendező rendszerű autónk befecskendező rendszerére keresztet vethetünk. Ennek oka, hogy a benzin a dízel kenőréteget egy szemvillanás alatt lemossa, és első áldozata ennek a pumpa. Minél tovább sikerül dízelautónkkal benzinmeghajtás mellett haladni, annál mélyebbre ható károk keletkeznek, így a tömítések mellett a nagynyomású szivattyú és a befecskendező szelepek is a számlát bővíthetik. Fontos teendő, hogy ha észleljük a félretankolást, akkor semmiképpen ne indítsuk be autónk motorját. Ha már jár a motor, akkor pedig evidens, hogy azonnal állítsuk le. A második lépés, hogy hívjuk a szakszervizt, innentől kezdve az ő kezükben van kocsink sorsa.

 

Szólj hozzá